owners

 

Supružnici Svjetlana i Franco Manzin znaju kako uljepšati našu svakodnevnicu.

Znao je to i Grad Vodnjan-Dignano, kada je supružnicima ustupio izložbeno prodajni prostor, kao dio projekta proširenja turističke ponude za poticanje autohtonih proizvoda lokalne vrijednosti.

Svjetlana i Franco Manzin, prostor u Trgovačkoj ulici na broju 13, obnovili su, umijećem svoga rada oplemenili i nazvali Cal Nova 1787, po slučajno pronađenom otisku na zidu.

Franco, rođen 1958. godine u Vodnjanu, za život je zarađivao kao metaloprerađivač. Svjetlana, rođena u Puli 1962. godine, tada već zaposlena bankarska djelatnica, odlazi kao nevjesta u Vodnjan.

Sudbina ih je, uz obitelj i posao, usmjerila u zagonetnost umjetničkog oblikovanja. Istarski kamen i maslinovo drvo zazivali da budu obrađeni, u novom bivanju zaustavljeni.

Snaga supružnika je u osjećajnosti. Nisu oni umjetnici od puno riječi. Dok u tišini vode duge i srdačne razgovore sa samim sobom, iz kamena će Franco osloboditi lik, udahnuti mu pokret, strast. Grana masline, pokupljena sa zemlje nekog maslinika ili uz prašnjav put, zavrtjet će se u drugo obličje iste duše. Pretvorit će se u nakit ili neki uporabni predmet.

Stare slike istarskih motiva, Svjetlana će, tehnikom transfera, pretvoriti u bezvremenske, u svakom trenutku sposobne da posjete prošlost i osvoje budućnost.

Nama ostaje da, maleni u našoj stvarnosti, posjetimo Cal Novu 1787, u Vodnjanu.

I divimo se.

 

 

                                                                                                          Jasna Finderle